Tyst Teater 45 årsjubileum

Den 27 maj firade Tyst Teater sitt jubileumsår på Södra Teatern med inbjudna gäster. Bland gästerna kom personer från frigruppen som bildade Tyst Teater år 1970.

Kvällens underhållning presenterades av värdarna Amina och Jamila. Bland annat utfrågades den nya generationen av utbildade skådespelare – Joakim Adeby Hagelin, Niklas Andersson och Rebecca Drammeh. Under kvällen hade vi även prisutdelning till den frigruppen som bildade Tyst Teater år 1970. IMG_0346 De fem prisen gick till personer från frigruppen som bildade Tyst Teater år 1970; Vineta Lyxell, Ingbritt Andersson, Gunilla Wågström Lundqvist, Ecke Olsson och Nils-Gunnar Adolfsson. Den sista personen i frigruppen, Tage Karlsson, har tyvärr gått bort. Tyst Teater vill minnas och tacka honom genom att göra något speciellt till hans minne i höst. TT ensemble 1970

Gunilla Wågström Lundqvist var en av dem som varit med från början. Hon var på platsen och mottog priset. Hon fick även ta emot pris och hålla tal för Nils-Gunnar Adolfsson som inte kunde komma.

IMG_0375

Gunilla Vestin Wallin tog emot priset för Vineta Lyxell som inte kunde komma. En videohälsning av Vineta visades på den stora bildskärmen där hon tackade hjärtligt för äran att få ta emot det fina priset.

IMG_0365 Ecke Olsson var Tyst Teaters första konstnärliga ledare. Han höll ett fint tal och mottog priset. Han vill vara tydlig med att det var den gemensamma viljan som bidrog till Tyst Teaters framgång ända fram till år 1977 då den blev en del av Riksteatern. Tiden med Tyst Teater var en fantastisk period i hans liv.

Vår första pjäs hette ”Att vara döv i Sverige”. Vi fick mängder av förfrågningar från främst dövföreningar och åkte runt och spelade i Sverige, Danmark och Finland. Nu kunde gruppen leva på sin teaterverksamhet. 1973 fick vi erbjudandet att representera Sverige i den Internationella Amatörteaterfestivalen i Monaco. Succe! Pjäsen slutar med att man bryter en osynlig barriär och går ut till publiken. I Monaco satt kungafamiljen på första parkett. Tage rusar då fram och kastar sej runt halsen på den sötaste prinsessan!” – Ecke Olsson

IMG_0389Stort tack till SDR för er gåva!
Stort tack till våra vänner som gav oss blommor!
Stort tack till er alla som kom och firade med oss!
Stort tack till er alla som skickade gratulationer och fina hälsningar till Tyst Teater!

 

 

Hänt på Tyst Teater

Under en vecka har skådespelarna Rebecca Drammeh och Joakim Hagelin Adeby från Solapan fått ett uppdrag att bita i. Deras kunskaper från skådespelarutbildningen är mycket givande för Riksteaterns Tyst Teater.

Joakim Hagelin Adeby arbetade intensivt tillsammans med Amina Ouahid och Julia Gezelius med en idé. Han regisserade och experimenterade fram en kort provföreställning att presentera för vår konstnärlig ledare. Han använde av sig metoden Devising tillsammans med Amina och Julia. Med hjälp av utvalda bilder med en särskild tema arbetade de tillsammans fram en idéskiss.

Experiment

 

Rebecca Drammeh arbetade med två manus. Hon hade mer eller mindre ägnat sin privata tid till dessa två manus. Den veckan fick hon möjlighet och tid att sätta ner sig och arbeta med manusen. En värdefull möjlighet enligt henne då hon verkligen har tid till att fokusera på texten och innehåll. Ett manus har en härlig känsla av Science Fiction och det andra har en känslostark innehåll med viktiga inslag av historia. Både berör dagens samhällsfrågor även om deras miljöer skiljer sig från nutid.

Manus

Intervju med Frida Mehlin från Örebro Riksteaterförening

11117604_10152858461320028_602779589_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild: Frida Mehlin, verksamhetsledare på Örebro Riksteaterförening och Sarah Remgren, skådespelare och manusförfattare i den aktuella pjäsen Jag är Sarah.

 

  1. Hur känns det för er att Sarah kommer till Örebro?

Det känns väldigt roligt. För oss var det självklart att vi ville få hit föreställningen. Vi är ju tre stycken parter som hjälps åt att arrangera, Örebro Riksteaterförening, Dövas förening i Örebro och Birgittaskolan. Alla är glada att det är just Sarah som kommer. Jag har tyvärr aldrig träffat Sarah men alla jag pratar med verkar känna henne, så man märker snabbt att Sarah är en omtyckt person.

  1. Varför är det viktigt för er att visa just den föreställningen för er publik i Örebro?

Eftersom att Örebro utnämnts till Europeisk teckenspråkshuvudstad så känns det väldigt viktigt att föreställningen visas just här. För oss i Örebro Riksteaterförening så är det otroligt givande och spännande att kunna erbjuda och arrangera teckenspråkig scenkonst.

Just den här föreställningen tror jag är extra viktig då man kommer att få ta del av Sarahs liv som dövblind. Jag tror att det finns många fördomar om dövblindhet och efter vad jag sett av Sarah så tror jag att hon är perfekt för att förklara och kanske bryta några fördomar.

  1. Har ni några tankar som ni vill dela med er till publiken som ska se föreställningen?

Vi hoppas på att folk kan lämna salongen med ett leende på läpparna, men också med nya tankebanor i huvudet.  Jag tycker att alla borde se föreställningen. Det är ju sådana som jag, hörande, som borde se den så att vi får bättre insikt.

 

Intervju genomfördes av Julia Gezelius, 2015-04-09.

Barnens vecka i Wonderland Örebro

11117543_10152856380205028_1468402629_n

 

Idag fylldes Örebro Länsteatern med fyrtiofyra barn i förskoleåldern. Alla barn steg in i Wonderland och fylldes av upplevelser. Det som sägs vara upp är ner! Det som sägs vara ner är upp!

Barnen fick följa den vita, förvirrade kaninen som rusar runt med Alice genom Wonderland. Barnen fick uppleva hur fantasierna förverkligas. Hur ett tomt bord förvandlades till en riktig te-party med hjälp av allas fantasi. Hur alla tillsammans förvandlades till djur och lyckas skrämma bort den onda, röda drottningen.

Nyckeln för Wonderland är att vända uppochner på fördomar. Möta andra människor utan att hinna tänka på fördomar och kategorisering. När människorna möts utan fördomar, gör de ett underverk tillsammans!

Barnens vecka är en liten bit av projektet Wonderland i Örebro.
Läs mer här

Solapan på turné

Solapan Tyst Teater Rksteatern

Ensemblen Solapan varit ute på turné under hela månaden. Nu kvarstår det drygt två veckor innan turnén avslutas.  Solapan fått ta emot härliga och fantastiska reaktioner bland barnen! 

Riksteaterns Tyst Teater har mottagit många fina teckningar från barnen. Dessa fina teckningar är uppsatta i korridoren bredvid ingången till Tyst Teater. Härnedan kommer ett par citat från vår publik.

Härligt att se våra elever så engagerade!” – en lärare i Jönköping.

”Man förstod det här med vänskap och hur det kan bli när man är rädd för att förlora en kamrat” - en elev i Härnösand.

Kort om Solapan
Solapan
 är en pjäs för barn från fem år, om vänskap, trygghet, och det fantastiska i att kunna mötas trots att man är olika.

Läs mer och se turneplan här

Workshop Perfektion

Riksteaterns Tyst Teater hade en workshop i Örebro 29-30 januari inom produktionen Perfektion. Deltagare träffades och formade fram en koreografi inför kommande show år 2016. Perfektion blir en unik show. Där starka individer med unika livserfarenheter visar hur delaktighet kan bryta loss små och stora hinder i livet. Perfektion-workshop Skådespelare / dansare: Ewa-Helen Rydmark, Ida Malmström och Johanna Lindh.

Nya och nygamla medarbetare

Här på Riksteaterns Tyst Teater har vi fått både nya och nygamla medarbetare! Ett par nya ansikten med nya kreativa idéer och brinnande engagemang samt ett par medarbetare som har fått nya och spännande arbetsuppdrag att bita i. Här kan ni få läsa mer om dessa medarbetare!

Nya och nygamla medarbetareNya och nygamla medarbetare. Från vänster: Ylva, Mette, Julia och Amina

Ylva Björklund vikarierar för Tyst Teaters producent Mia Modig som är föräldraledig. Ylva arbetar med produkterna Solapan och Jag är Sarah. Ylva började hos oss december 2014 och jobbar fram till sommaren.

Mette Marqvardsen är anställd skådespelare hos oss. Under våren 2015 arbetar Mette som regissörsassistent till Charlie Åström för produktionen Solapan och till Josette Bushell-Mingo som regisserar Jag är Sarah.

Julia Gezelius är vikarie för Tyst Teaters kommunikatör Elsa Brunemalm som också är föräldraledig. Julia började hos oss förra veckan och kommer att jobba året ut med Tyst Teaters kommunikation.

Amina Ouahid har tidigare jobbat hos, senast hösten 2014 som regissörsassistent till Josette Bushell-Mingo för produktionen Bröderna Marx. Amina jobbar nu som konstnärlig assistent och projektledare för höstens workshopsturné i samband med Tyst Teaters 45 årsjubileum.

Klicka här för att se alla Tyst Teaters medarbetare och kontaktuppgifterna till oss.

2015 har börjat

Nu har Riksteaterns Tyst Teater startat året 2015! Året började med kollationering för Solapan. Pjäsen vänder sig främst till barn mellan 5-9 år och kommer att turnera till skolor och föreningar under våren.

Kollationering Solapan

Charlie Åström kommer att regissera Solapan, vilket han tycker båda är roligt och en utmaning. Charlie är också scenograf och ljusdesigner för Solapan.
- Jag har alltid drömt om att jobba på Tyst Teater! Det känns verkligen bra att det nu blir verklighet, säger Charlie Åström.

I år är det året då Riksteaterns Tyst Teater fyller 45 år och det gör vi genom att blicka framåt, mot framtiden. Vi lyfter fram barn och unga hela året, bland annat genom att ha två föreställningar under våren; Solapan och Jag är Sarah.

- Det känns härligt att erbjuda vår publik två pjäser under en och samma säsong. Det är viktigt för oss att ha unga och framtiden i fokus när vi firar Tyst Teater 45 år, säger Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater. Det känns också häftigt och spännande att ha med tre skådespelare, Joakim Hagelin-Adeby, Rebecca Drammeh och Niklas Andersson, från avgångsklassen på Stockholms Dramatiska Högskola där de tog examen förra året.

Solapan har premiär 2 mars och turnerar sedan mars-april 2015.

Kollationering Solapan

Klicka här för att
» Läsa mer om Solapan
» Se turnéplanen för Solapan
» Läsa om Riksteaterns Tyst Teaters historia 

Årskrönika 2014

Tack för 2014

Vilket år det varit! Riksteaterns Tyst Teater producerade två föreställningar under året 2014. Barnföreställningen Sagosäcken, en äventyrlig resa om vattendroppens kretslopp, var på turné under våren. Under hösten var Bröderna Marx, en visuell hyllning till filmhistorien och Bröderna Marx, på turné.

Under våren 2014 turnerade När vinterns stjärnor lyser här, ett samarbete mellan Riksteatern, Giron sámi teáhter, Norrbottensteatern och Tornedalsteatern. Under turnén ordnade Riksteaterns Tyst Teater tillsammans med Språkrådet fem seminarium i olika städer under turnén där seminarierna belyste angelägna frågor om identitet och språk.

Vi har även fått visa våra äldre produktioner under året 2014. Den magiska fjädern turnerade våren 2013 och blev nominerad med tre föreställningar på scenkonstbiennal för barn och unga 14-15 maj 2014. Ljuset i sprickan turnerade hösten 2013 och medverkade på Dövas Nordiska Kulturfestival i Åbo, Finland där vi via pjäsen lyfte upp identitetsfrågor utifrån kvinnoperspektiv i Sverige och Norden.

Internationellt arbete är en stor och självklar del av Riksteaterns Tyst Teaters arbete. Vi har flera samarbetspartners som vi jobbar med. Under våren hade vi mexikanskt gästspel i Stockholm och Örebro från teatergruppen Seña y Verbo med föreställningarna Who can possibly understand you!? och Music for eyes.

Riksteaterns Tyst Teater arbetar nära våra arrangörer som är främst Riksteatersföreningar och Sveriges Dövas Förbunds dövföreningar. Under året har vi bland annat träffat arrangörer i Örebro och norra Sverige samt medverkat på Dövas Dag 2015 i Hässleholm. Vi strävar hela tiden efter kunskapsutbyte, att få och ge inspiration samt att sätta grund för framtida samarbeten.

Riksteaterns Tyst Teater vill tacka er, publik, arrangörer och medarbetare, för ett fantastiskt och viktigt år. Låt oss tillsammans göra år 2015 till ett minst lika bra år!

PS: Nästa år kommer vi tillbaka med föreställningarna Solapan och Jag är Sarah. Dessutom firar vi 45 år nästa år!

Vill du veta mer?
» Läs om Sagosäcken här
» Läs och se vodd om Bröderna Marx här
» Läs här om När vinterns stjärnor lyser här 
» Läs om Den magiska fjädern i Helsingborg här
» Läs om mexikanska gästspelen här
» Läs om Ljuset i sprickan i  Åbo här
» Läs om Solapan här
» Läs här om Jag är Sarah här
» Se trailern till jublieumsfilmen: Tyst Teater 45 år här