Nya och nygamla medarbetare

Här på Riksteaterns Tyst Teater har vi fått både nya och nygamla medarbetare! Ett par nya ansikten med nya kreativa idéer och brinnande engagemang samt ett par medarbetare som har fått nya och spännande arbetsuppdrag att bita i. Här kan ni få läsa mer om dessa medarbetare!

Nya och nygamla medarbetareNya och nygamla medarbetare. Från vänster: Ylva, Mette, Julia och Amina

Ylva Björklund vikarierar för Tyst Teaters producent Mia Modig som är föräldraledig. Ylva arbetar med produkterna Solapan och Jag är Sarah. Ylva började hos oss december 2014 och jobbar fram till sommaren.

Mette Marqvardsen är anställd skådespelare hos oss. Under våren 2015 arbetar Mette som regissörsassistent till Charlie Åström för produktionen Solapan och till Josette Bushell-Mingo som regisserar Jag är Sarah.

Julia Gezelius är vikarie för Tyst Teaters kommunikatör Elsa Brunemalm som också är föräldraledig. Julia började hos oss förra veckan och kommer att jobba året ut med Tyst Teaters kommunikation.

Amina Ouahid har tidigare jobbat hos, senast hösten 2014 som regissörsassistent till Josette Bushell-Mingo för produktionen Bröderna Marx. Amina jobbar nu som konstnärlig assistent och projektledare för höstens workshopsturné i samband med Tyst Teaters 45 årsjubileum.

Klicka här för att se alla Tyst Teaters medarbetare och kontaktuppgifterna till oss.

2015 har börjat

Nu har Riksteaterns Tyst Teater startat året 2015! Året började med kollationering för Solapan. Pjäsen vänder sig främst till barn mellan 5-9 år och kommer att turnera till skolor och föreningar under våren.

Kollationering Solapan

Charlie Åström kommer att regissera Solapan, vilket han tycker båda är roligt och en utmaning. Charlie är också scenograf och ljusdesigner för Solapan.
- Jag har alltid drömt om att jobba på Tyst Teater! Det känns verkligen bra att det nu blir verklighet, säger Charlie Åström.

I år är det året då Riksteaterns Tyst Teater fyller 45 år och det gör vi genom att blicka framåt, mot framtiden. Vi lyfter fram barn och unga hela året, bland annat genom att ha två föreställningar under våren; Solapan och Jag är Sarah.

- Det känns härligt att erbjuda vår publik två pjäser under en och samma säsong. Det är viktigt för oss att ha unga och framtiden i fokus när vi firar Tyst Teater 45 år, säger Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater. Det känns också häftigt och spännande att ha med tre skådespelare, Joakim Hagelin-Adeby, Rebecca Drammeh och Niklas Andersson, från avgångsklassen på Stockholms Dramatiska Högskola där de tog examen förra året.

Solapan har premiär 2 mars och turnerar sedan mars-april 2015.

Kollationering Solapan

Klicka här för att
» Läsa mer om Solapan
» Se turnéplanen för Solapan
» Läsa om Riksteaterns Tyst Teaters historia 

Årskrönika 2014

Tack för 2014

Vilket år det varit! Riksteaterns Tyst Teater producerade två föreställningar under året 2014. Barnföreställningen Sagosäcken, en äventyrlig resa om vattendroppens kretslopp, var på turné under våren. Under hösten var Bröderna Marx, en visuell hyllning till filmhistorien och Bröderna Marx, på turné.

Under våren 2014 turnerade När vinterns stjärnor lyser här, ett samarbete mellan Riksteatern, Giron sámi teáhter, Norrbottensteatern och Tornedalsteatern. Under turnén ordnade Riksteaterns Tyst Teater tillsammans med Språkrådet fem seminarium i olika städer under turnén där seminarierna belyste angelägna frågor om identitet och språk.

Vi har även fått visa våra äldre produktioner under året 2014. Den magiska fjädern turnerade våren 2013 och blev nominerad med tre föreställningar på scenkonstbiennal för barn och unga 14-15 maj 2014. Ljuset i sprickan turnerade hösten 2013 och medverkade på Dövas Nordiska Kulturfestival i Åbo, Finland där vi via pjäsen lyfte upp identitetsfrågor utifrån kvinnoperspektiv i Sverige och Norden.

Internationellt arbete är en stor och självklar del av Riksteaterns Tyst Teaters arbete. Vi har flera samarbetspartners som vi jobbar med. Under våren hade vi mexikanskt gästspel i Stockholm och Örebro från teatergruppen Seña y Verbo med föreställningarna Who can possibly understand you!? och Music for eyes.

Riksteaterns Tyst Teater arbetar nära våra arrangörer som är främst Riksteatersföreningar och Sveriges Dövas Förbunds dövföreningar. Under året har vi bland annat träffat arrangörer i Örebro och norra Sverige samt medverkat på Dövas Dag 2015 i Hässleholm. Vi strävar hela tiden efter kunskapsutbyte, att få och ge inspiration samt att sätta grund för framtida samarbeten.

Riksteaterns Tyst Teater vill tacka er, publik, arrangörer och medarbetare, för ett fantastiskt och viktigt år. Låt oss tillsammans göra år 2015 till ett minst lika bra år!

PS: Nästa år kommer vi tillbaka med föreställningarna Solapan och Jag är Sarah. Dessutom firar vi 45 år nästa år!

Vill du veta mer?
» Läs om Sagosäcken här
» Läs och se vodd om Bröderna Marx här
» Läs här om När vinterns stjärnor lyser här 
» Läs om Den magiska fjädern i Helsingborg här
» Läs om mexikanska gästspelen här
» Läs om Ljuset i sprickan i  Åbo här
» Läs om Solapan här
» Läs här om Jag är Sarah här
» Se trailern till jublieumsfilmen: Tyst Teater 45 år här

Dövblindhet i teckenspråkigt kulturutbud

Tyst Teater Vodd: avsnitt 3 tar upp dövblindhet i teckenspråkigt kulturutbud.

montage

Tyst Teater Vodd avsnitt 3 sänds LIVE den 5 december kl 12:30. Då träffar vi Sarah Remgren och Helena Christoffersson. Sarah är aktuell med hennes självbiografiska Riksteater-föreställning ”Jag är Sarah” som spelas till våren. Båda Sarah och Helena har dövblindhet. I avsnittet tar de upp dövblindhet i teckenspråkigt kulturutbud.

Vodden sänds live kl 12:30 på svenskt teckenspråk och taltolkas till svenska. Klicka här för att komma till sändningen.

Under livesändningen har du möjlighet att ställa frågor!  Du kan ringa (på teckenspråk) till
FaceTime: 070-569 20 42
Skype: tyst.teater
Bildtelefon: tystteater@ectalk.se
(Du kan även skicka sms till 070-569 20 42.)

Bildmontage, foto på Sarah Remgren: Kalle Rönnåsen. Foto på Helena Christoffersson: privat

Tyst Teater var i Mexiko

En vecka i augusti 2014 var Carlos Müller i Mexiko och representerade Tyst Teater. Carlos deltog i Festival Nacional Teatro de Sordos (Nationella Dövteater-festivalen) som ägde rum i Leon, Guanajuato, Mexiko.

Carlos Müller såg sex teaterföreställningar, med både hörande och döva, som kom från olika delar i Mexiko och genomförde sina föreställningar i Leon. Några av pjäserna var verkligen bra, enligt Carlos.

Carlos genomförde workshops under veckan på teatern ”Maria Teatro” i Leon. Carlos undervisade både döva och hörande skådespelare. De gick igenom olika övningar, och avslutade med en teaterföreställning på torget vid Teatro Maria, som de kallade för ”poesi och rörelse”. Bilderna ovanför är från gruppens teaterföreställning som blev uppskattad
- Skådespelarna och studenterna berättade för mig att de aldrig tidigare varit med om min typ av undervisning. De blev imponerade och tyckte att det var ovanligt och väldigt roligt, säger Carlos Müller.

Den 30 augusti spelade Carlos upp sin pjäs Los Compañeros på Maria Teatro i Leon.
- Det gick väldigt bra, jag fick fantastisk respons från publiken och starka applåder. Jag träffade flera personer ur publiken efteråt som både gratulerade mig och sa hur vackert och roligt det var samt hur mycket de hade gillat föreställningen, säger Carlos. Jag blev förvånad av att träffa så många amatörskådespelare från alla Mexikos län, alla var mycket trevliga. De har stor teatralisk förmåga och potential att utvecklas till duktiga skådespelare. Vi umgicks mycket tillsammans, de var intresserade och ställde många frågor. Det var också roligt att få träffa flera trevliga regissörer, både döva och hörande. Allt som allt tycker jag att veckan var alldeles utmärkt.

Kulturpris till Alexandra Royal

Riksteaterns Tyst Teater säger ett stort grattis till Alexandra Royal som har fått Örebro landstings kulturpris 2014! Förutom äran så är priset på 50 000 kronor och en bronsstatyett, skapad av Thorsten Molander. Alexandra Royal är verksam kulturförebild inom Örebro sedan många år tillbaka. Hon jobbar som gymnasielärare på Risbergska skolan och är även projektkoordinator för Wonderland där Riksteaterns Tyst Teater är en samarbetspartner.

”För stort engagemang och stora insatser för teckenspråksområdet. Med en smittande positiv entusiasm har Alexandra Royal haft en avgörande betydelse för att få den teckenspråkiga och den hörande kulturen att närma sig varandra.” - Örebro Landstingsstyrelse

 

Grattis Alexandra Royal!

Grattis Alexandra Royal!

Läs Örebro Landstings pressmeddelande här
Läs mer om projektet Wonderland här

Trailer: Tyst Teater 45 år

År 2015 blir ett jubileumsår för Tyst Teater. Då är det exakt 45 år sedan frigruppen Tyst Teater bildades. 1970 startades Tyst Teater i samband med en kurs på Västanviks Folkhögskola där ett gäng studenter startade en teatergrupp. Efter flera lyckade produktioner på teckenspråk var Tyst Teater ett självklart val för en trogen publik runt om i Sverige.

Som en del av firandet kommer vi att ge ut en liten jubileumsfilm januari 2015. Här får du ett smakprov på vad som ska komma. (Klicka här för att komma till en textad version.)

Vikarierande teckenspråkig kommunikatör sökes

Som kommunikatör på Riksteaterns Tyst Teater kommer du att arbeta med både extern och intern kommunikation, med syfte att sprida kunskap om teckenspråksperspektivet inom Riksteaterrörelsen. Du är ansvarig för Riksteaterns Tyst Teaters hemsida och för att information om verksamheten når ut till våra mål- och intressentgrupper. Att arbeta på Riksteaterns Tyst Teater innebär att du arbetar i ett bikulturellt och tvåspråkigt arbetslag. Du kommer att arbeta i nära samarbete med andra, bland annat med kollegor på Riksteaterns PR & varumärke och ditt arbete blir en integrerad del av Riksteaterns övriga kommunikationsarbete.

Vad innebär tjänsten?

  • Redaktörskap och förvaltning av Riksteaterns Tyst Teaters hemsida, vilket inkluderar att säkerställa information på både skriven svenska och svenskt teckenspråk.
  • Redaktörskap för Riksteaterns Tyst Teaters nyhetsbrev och Tyst Teaters vodd.
  • Ansvara för att följa och uppdatera sociala medier som Facebook, Instagram och Youtube.
  • Att dela med dig av din kompetens till Riksteaterns distriktsansvariga i landet i teckenspråk- och dövkulturfrågor och sprida kunskap om teckenspråk- och dövkulturfrågor inom Riksteatern.
  • Projektledning av inspelad information på teckenspråk.
  • Samordna mindre projekt och kurser för intressenter, teaterföreningar, dövföreningar och andra målgrupper.

Din bakgrund:
Vi tror att du har erfarenhet av att arbeta strategiskt och operativt som kommunikatör och att du har specialkompetens om döva och den teckenspråkiga målgruppen. Du är en god skribent och har också erfarenhet av att arbeta med webben som verktyg. Du ska kunna arbeta båda självständigt och i grupp. Det är meriterande om du har arbetat med folkrörelsearbete eller i offentlig verksamhet. Du ska ha kunskap om och kunna projektleda/producera inspelad information på teckenspråk. Vi tänker också att du har erfarenhet av att leva som döv och talar svenskt teckenspråk i din vardag. Du är intresserad av scenkonst. Du har också stor kunskap om och ett starkt nätverk inom dövas värld.

Övrigt
Tjänsten är ett föräldravikariat på heltid under 2015 med planerad start i januari. Arbetet innebär en del resor i landet.

Frågor om tjänsten besvaras av Jessica Lindberg Dik, Uppdragsledare Riksteaterns Tyst Teater, jessica.lindbergdik@riksteatern.se

Välkommen med din ansökan till personal@riksteatern.se, senast den 27 oktober.
Märk din ansökan med ”Kommunikatör Riksteaterns Tyst Teater” i ämnesraden.

Pressmeddelande: Bröderna Marx

Välkommen till Bröderna Marx bisarra värld!

Bröderna Marx foto Filip Burman

I en visuellt nyskapande och humorfylld föreställning får vi följa Harpo, Zeppo, Groucho och Chico på ett galet äventyr i ett politiskt omvälvande 30-tal med många starka paralleller till vår tid. I höst åker Bröderna Marx på turné med Riksteatern, premiären är i Jönköping den 11 oktober.

Bröderna Marx i scenkonsttappning är en hyllning till filmhistorien och bygger på Bröderna Marx galna upptåg med diamanter, frasande klänningar, och ett flärdfullt men samtidigt politiskt omvälvande 30-tal där vi anar en tidsanda som knyter an till dagens främlingsfientlighet. På scen får vi möta Harpo, Groucho, Chico, Zeppo och en lång rad andra karaktärer, som gör pjäsen till en helaftonsföreställning publiken sent ska glömma. Allt iscensatt med en nyskapande scenografi som för oss tillbaka i tiden.

– Jag blev inspirerad av Bröderna Marx galna värld, de levde också på 30-talet då ett rasistiskt krig höll på att bryta ut och då grupper ställdes mot varandra, säger Josette Bushell-Mingo. Men deras tid kanske inte är så annorlunda från vår egen egentligen, säger hon.

Läs hela pressmeddelandet här