Riksteatern informerar

Gällande tjänsten som uppdragsledare för Riksteaters Tyst Teater

Under februari månad i år har Riksteatern sökt efter ny uppdragsledare för Riksteaterns Tyst Teater. VD Magnus Aspegren och tf verksamhetschef Anna Wilhelmsson har fattat beslutet att den pågående rekryteringen av uppdragsledare för Tyst Teater avbryts.

Riksteatern har precis avslutat rekryteringen av en teaterchef. Teaterchefen blir uppdragsledarnas närmaste chef. Riksteatern stävar efter att skapa en långsiktig lösning och för att åstadkomma denna långsiktighet så måste den tillträdande teaterchefen vara den som initierar och leder arbetet med att se över hur ledarskapet på Tyst Teater kommer att se ut framåt.

Måns Lagerlöf, som är Riksteaterns nya teaterchef, tillträder först i september och därför kan processen inte påbörjas förrän till hösten. Därför vet vi inte i dagsläget när ny rekryteringsprocess blir aktuell. Under tiden kommer Jessica Lindberg Dik att vara vikarierande uppdragsledare för Riksteaterns Tyst Teater och leda arbetet tillsammans med Josette Bushell Mingo som är konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst teater.

 

Vid frågor kontakta
Magnus Aspegren
Vd Riksteatern
magnus.aspegren@riksteatern.se

Anna Wilhelmsson
Tf verksamhetschef Riksteatern
anna.wilhelmsson@riksteatern.se

Höstproduktion: Bröderna Marx

Följ med på ett sanslöst äventyr till Bröderna Marx bisarra värld, där kärleken övervinner allt. En helaftonsföreställning och en skrattfest för alla! Med en cigarr i Grouchos mungipa, frasande klänningar och optiska effekter, kastas vi tillbaka till ett flärdfullt trettiotal.

Juliette och Zeppo är älskande, men förbjudna att gifta sig och de rymmer till Paris för ett bröllop, i all hemlighet. Men resan går inte på räls, vad är det för skugga som följer dem och vem förväxlar väskorna? Föreställningen är en visuell hyllning till filmhistorien. En varmt efterlängtad pjäs regisserad av Josette Bushell-Mingo.

» Läs mer här

TIPS: Teckenspråkstolkad och syntolkad föreställning

För er som finns i Stockholmsområdet finns teckenspråkstolkade föreställningar 8 maj och 14 maj 19:00 samt syntolkad föreställning 16 maj 19:00.

JAG MINNS DIG SOM DU VAR DÅ
Med sitt nya verk undersöker koreografen Malin Hellkvist Sellén varför det är så svårt att släppa taget och vad det är vi håller fast vid.

Arbete startade under hösten 2013 med att Malin bjöd in människor att dela med sig av sina historier om vad de inte kan släppa taget om. Malin fick ta del av historierna via mail, brev, röstbrevlåda och enskilda samtal. Historierna blev utgångspunkten för det sceniska verket.

Malin ville arbeta med en ensemble som likt henne själv upplever att det är svårt att släppa taget. Hon annonserade bland annat på Platsbanken där hon letade efter personer med denna svårighet som kvalifikation. Tillsammans med ensemblen skapar Malin ett verk som reflekterar över, samtalar om och rör vid vårt minne och vad det gör med oss.

Verket produceras med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad, Stockholms Läns Landsting och Konstnärsnämnden.

Premiär 3 maj kl 19 på Fri Scen Kulturhuset Stadsteatern, spelas t o m 18 maj.
Teckenspråkstolkade föreställningar 8 maj och 14 maj kl 19
Syntolkad föreställning 16 maj kl 19

Grafisk form: Sara Kaaman

Mer information: www.malinhellkvistsellen.se

Gästspel från Mexico

Till april kommer den teckenspråkiga teatergruppen Seña y Verbo till Sverige med två föreställningar. Spännande samtal, föreställningar och mingel ordnas i Stockholm och Örebro.

» Läs mer här

Om Seña y Verbo:
Seña y Verbo: teatro de sordos är ett konstnärligt och pedagogiskt projekt i Latinamerika. Sedan grundandet 1993 har Seña y Verbo uppnått internationellt erkännande för sin höga kvalitet och för den inverkan den har haft på Mexikos dövssamhälle. Teatergruppen med döva och hörande skådespelare spelar för vuxna och barn under hela året. I dessa pjäser kombineras mexikansk teckenspråk med talad spanska och skapar föreställningar som båda döva och hörande kan ta del av.

TIPS: ”Det är dyrt att vara fattig”

TIPS: Teckenspråkstolkad läsning

Det är dyrt att vara fattig – en kväll som handlar om barnfattigdom.

Kvällen inleds med en läsning om barnfattigdom följt av ett publiksamtal med moderator Vivian Cardinal. Därefter tar Lo Kauppi vid och håller i programmet FÖR alla barns rättigheter MOT barnfattigdom där Vic Vem,Johan Alander, ShazaamAnna Sise och Wefring intar scenen!

Det kostar på att vara barn och växa upp i en familj som inte har råd. För att slippa berätta att man inte har möjlighet att fixa medhavd matsäck sjukanmäler man sig från skolutflykten. Fotboll är något kompisarna håller på med – själv har man varken pengar till idrottskläder eller medlemsavgift. Man känner sig annorlunda och utanför. Läsningarna är ca 45 min och publikt samtal som följer i direkt anslutning i 45 min.

Manus: texter sammanställda och bearbetade av Eva-Maria DahlinGustav Tegby och Ninna Tersman. Initiativtagare och producent: Anna-Karin Palm

» Läs mer och boka biljett här

Handledning: Sagosäcken

Riksteaterns Tyst Teater har tillsammans med Håll Sverige Rent sammanställt en handledning, för att ni ska kunna fortsätta det arbete som Vattenhjältarna utför, efter att ni har sett Sagosäcken.

Riksteaterns Tyst Teater producerar scenkonst på svenskt teckenspråk sedan starten 1970 och är en del av Riksteatern sedan 1977. En av sakerna som vårt hjärta klappar lite extra för, är teater för barn och ungdomar. Vi har en avsiktsförklaring internt på teatern att producera barn- och ungdomsteater en gång per år i varierande målgrupper på svenskt teckenspråk. Att producera en handledning till lärare och föräldrar är en viktig del av vårt arbete, för att skapa utrymme för teckenspråkiga barn att reflektera, vidareutveckla och leka, efter att vi har besökt er stad med någon av våra barnprojekt.

Denna handledning riktar sig till vuxna, lärare och föräldrar. Här hittar ni resuméer av de två sagorna som finns med i föreställningen och tips till olika lekar och experiment med vattnet. Vi har även lagt till en bonussaga från Håll Sverige Rent; Sagan om Dripp och Dropp – ett kretslopp, av Ann-Christin Björnfot som ni kan berätta för barnen.

Ha en rolig stund i vattnets värld!

Handledning i PDF-fil

Pressmeddelande: Sagosäcken

Vilket vatten kan man dricka egentligen? Och vad behöver vi vattnet till? I Riksteaterns Tyst Teaters uppsättning Sagosäcken är miljön i fokus. Med nyfikenhet och humor bjuds publiken med i vattnets tidlösa kretslopp. Sagosäcken har Riksteaterpremiär på söndag 16 mars i Uppsala.

– Vatten är det vackraste och viktigaste vi har, och miljöfrågor kan vara lustfyllda, säger Sagosäckens regissör Josette Bushell-Mingo. Berättelser och sagor är ett sätt att påminna oss om att vi alla hör ihop, säger hon.

» Läs hela pressmeddelandet här
» Se turnéplanen för Sagosäcken här

Foto: Urban Jörén