Ljuset i sprickan är tillbaka!

Hoppas ni alla har en härlig sommar! Tyst Teater och Ljuset i sprickan är nu tillbaka med en veckas repetitioner innan det är dags för Nordiska Dövas Kulturfestival i Åbo, Finland 30 juli-2 augusti.

Ljuset i sprickan är en föreställning där vi möter en dömd fånge och en fängelsevakt i ett låst rum. Båda är kvinnor och döva. När det förflutna möter nuet blir kollisionen oundviklig. Vem är den verkliga fången, och är fängelset mer psykiskt än fysiskt? Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och textas till båda svenska och finska.

Vad: Publikt genomdrag
Var:
Teater 2, Riksteatern i Hallunda
När: Fredag 25 juli kl. 15 och måndag 28 juli kl. 10 (föreställningen är 70 minuter lång)
Föranmälan krävs och görs till elsa.brunemalm@riksteatern.se p.g.a. begränsade platser.

Varmt välkomna på publikt genomdrag 25 juli och 28 juli!

Ljuset i sprickan Foto: Urban Jörén

Tyst Teater på Kulturfestivalen

ljusetisprickan1

Om drygt en månad börjar Ljuset i sprickan repetera igen inför Tyst Teaters medverkan i Dövas Nordiska Kulturfestival som äger rum i Åbo, Finland 30 juli – 2 augusti.

Ljuset i sprickan kommer att spelas tre gånger under festivalen: onsdagskvällen 31 juli kl 18:00, torsdagen 31 juli kl 13:00 och kl 18:00. Efter föreställningen kommer även regissören och manusförfattaren Mindy Drapsa ha publiksamtal.

Under festivalen kommer Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Tyst Teater leda teaterworkshop tillsammans med Marita S. Barber, chefsproducent på Teatteri Totti. Teaterworkshop hålls fredagen 1 augusti och arbetet ska leda till en uppvisning på fredagskvällen.

Tyst Teater på på plats under hela festivalen. Håll utik efter oss, kom gärna fram och prata med oss om allt möjligt, som scenkonst, teckenspråk och kultur. Vi ses i Finland!

» Läs mer om Ljuset i sprickan här
» Klicka här för att komma till kulturfestivalens hemsida

Riksteatern i Almedalen

TIPS: Almedalen! Är du i Gotland under Almedalensveckan? Då ska du passa på och kolla in läsningen om barnfattigdom eller kolla in #kvällmedriksteatern

Läsning: Det är dyrt att vara fattig
Söndag 29 juni 2014
Kl 15:15-17:00 på Länsteatern i Visby.
Inga biljetter eller föranmälan krävs
» Klicka här för mer information

#kvällmedriksteatern
Måndag den 30 juni.
Kl på 21-23 på Länsteatern i Visby.
» Klicka här för mer information

Wonderland – uppdaterad information

Wonderland

Under 2014 och 2015 ska Örebro Länsteater och Riksteaterns Tyst Teater tillsammans med en mångfald av samarbetspartners förverkliga ”Wonderland – ett visuellt landskap”. Wonderland förvandlar Örebro till en magisk värld med hemliga trädgårdar, gömd konst, kulturella tea-parties, installationer, nattlig dans och fyrverkerier på ljusan dag. Oväntade möten mellan konstnärer och medborgare, allt inspirerat av visuell kommunikation.
Wonderland involverar konstnärer, artister, arkitekter, forskare, idrottare och politiker likväl som skolor och föreningar i konstnärliga visuella processer under längre tid – ett konstverk över tid och plats.

» Uppdaterad information med länkar hittar ni här!

Kontakta Tyst Teater

Vi har nu en ny bildtelefon och därmed ny bildtelefonadress. Vi har också sen tidigare ett Skypekonto. Du kan även maila oss. Se nedan för aktuella kontaktuppgifter:

Kontakta Riksteaterns Tyst Teater
E-post: tystteater@riksteatern.se
Bildtelefon: tystteater@ectalk.se
Skype: tyst.teater

Besök oss
Vill du besöka oss? Göra studiebesök? Utbyta erfarenheter? Göra ett praktik hos oss? Kontakta gärna oss innan du hälsar på! Maila till Riksteaterns Tyst Teaters informationsmail så kontaktar vi dig: tystteater@riksteatern.se

Om du vill komma i kontakt med en speciell person hos oss? Du hittar kontakter till vår personal och våra distriktsansvariga på länkarna.

Nybakade skådespelare!

Idag tar sju döva nordiska studenter på skådespelarprogrammet på svenskt teckenspråk examen. Stort grattis Joakim Hagelin Adeby, Niklas Andersson, Silva Belghiti, Rebecca Drammeh, Ditte Gaarde, Aino Hakala och Remi Roos!

Igår var Riksteaterns Tyst Teater tillsammans med övriga nordiska teatergrupper inbjudna till examenslunch, där bilden nedan togs.

examenslunch

Spark spark spark önskar Riksteaterns Tyst Teater!

» Läs artikeln från Dövas Tidning här
» Se nyhetsvideo från SVT Nyhetstecken här 

Höj din röst 25 maj

Den 25 maj är det val till EU-parlamentet. Genom att använda din röst påverkar du framtiden i både Sverige och övriga Europa. Tillsammans ansvarar vi för att vårt samhälle ska vara tillåtande, jämlikt och öppet för lika många kulturella uttryck som det finns personligheter. Riksteaterns Vd Magnus Aspegren och Tyst Teaters konstnärliga ledare Josette Bushell-Mingo ber alla att använda sin demokratiska möjlighet. Låt oss göra det!

Länkar:
Video: Josette Bushell-Mingo höjer rösten (teckenspråkstolkad)
http://youtu.be/jDxgz3ANuSE

Video: Magnus Aspegrens video (återberättad på teckenspråk)

Video: Magnus Aspegren höjer rösten (ej textad)

Video: mer om EU-valet 25 maj på teckenspråk

Om Höj Rösten:

Höj Rösten är en partipolitiskt obunden rörelse som vilar på öppenhet, icke-våld och allas lika värde. Bakom initiativet Höj Rösten! står ideella krafter och privatpersoner som tycker att det är viktigt att så många som möjligt höjer sin röst mot främlingsfientlighet.

Hanna och Getrud kommer tillbaka

Ljuset i sprickan. Foto: Urban JörénFoto: Urban Jörén

Riksteaterns Tyst Teaters tidigare produktion Ljuset i sprickan som spelades under hösten 2013 kommer att spela på Dövas nordiska kulturfestival som äger rum 30 juli – 2 augusti i Åbo, Finland.

Ljuset i sprickan är en föreställning där vi möter en dömd fånge och en fängelsevakt i ett låst rum. Båda är kvinnor och döva. Fången Hanna är ung, och har alltid haft rätt att uttrycka sig på teckenspråk. Hon tycker sig också ha rätt att gå emot samhällets normer för hur döva, och kvinnor, ska vara och bete sig. Fångvaktaren Gertrud tillhör den äldre generationen som förbjudits att använda teckenspråk. Hon har levt hela sitt liv utan att opponera sig mot normer och regler. När det förflutna möter nuet blir kollisionen oundviklig. Vem är den verkliga fången, och är fängelset mer psykiskt än fysiskt?

Dövas Nordiska Kulturfestival äger rum den 30 juli-2 augusti 2014 i Åbo i Finland. Festivalen riktar sig till människor i alla åldrar och till alla som är intresserade av teckenspråkig kultur och konst. På programmet; scenkonst, föredrag, utställning, aktiviteter m.m.

Läs mer om kulturfestivalen här
Läs mer om Ljuset i sprickan här

Den magiska fjädern var i Helsingborg

Den magiska fjädern gjorde succé på Bibu i Helsingborg. Tre fullsatta föreställningar spelades under två dagar. 

Totalt 200 personer såg tre föreställningar av Den magiska fjädern som är en tidigare produktion av Riksteaterns Tyst Teater. Tre föreställningar spelades 14-15 maj på scenkonstbiennal för barn och unga (bibu.se 2014).

Riksteaterns Tyst Teater är väldigt ärade och glada att vår barnföreställning Den magiska fjädern blev nominerad av juryn och fick medverka på bibu.se.

Med avstamp i den kinesiska mytologins starka formspråk, en färgstark och fantasieggande scenbild, svepande kostymer och en actionfylld berättelse om vänskap, mod, grupptryck och ondska ger Tyst Teater sin publik en vacker och dramatisk scenkonstupplevelse som är långt större än det lilla scenformat de spelar i. - Juryns motivering

Stort tack för jättefina dagar i Helsingborg!

Foto: Mette Marqvardsen, Juli af Klintberg och Jessica Lindberg Dik

DEN MAGISKA FJÄDERN
Om lojalitet, magi och vänskap.

Flickan Jia Li möter en Fenixfågel som skänker henne en av sina magiska fjädrar. Med den kan hon trolla fram vad som helst som tidigare bara funnits i hennes fantasi.

Samtidigt har en elak härskare tillsammans med sina soldater satt skräck i byborna.
Med hjälp av sina nya magiska krafter lyckas Jia Li befria dem ur den elaka härskarens hand. Hon har inte bara besegrat ondskan, utan även fått nya vänner, och hon inser att sann vänskap är en starkare kraft än all magi i världen.

» Här kan du läsa mer om Den magiska fjädern