Turkos sagobok

En magisk sagostund på teckenspråk för de yngre barnen!

Ur en kappsäck tar en kringvandrande mystisk berättare fram berättelse efter berättelse på teckenspråk för de allra minsta. Berättaren för vidare dövkulturens muntliga berättartradition och bjuder in till en resa i fantasin men också till en resa i dövas kultur och historia.

I kappsäcken finns både myter och fakta. Kanske kommer sagan om den underbara papegojan eller flickan med svavelstickorna att plockas ur säcken. Men det kan lika gärna bli en berättelse om att döva i det gamla Egypten ansågs utvalda av gudarna. Eller varför inte en berättelse om Milano-kongressen som bestämde att teckenspråket skulle förbjudas och att alla döva skulle lära sig att tala.

Sagostunden bjuder på både spännande och magiska ögonblick om starka döva förebilder och hjältar, om rötter och om att hitta hem. Den kringvandrande sagoberättaren möter barnen på deras egna villkor och kommer plocka fram fantasin och stoltheten i att vara döv. Detta är en sagoberättelse som lyfter styrkan i att vara teckenspråkig och som bekräftar barns identitet på ett positivt och bejakande sätt.

Turkos sagobok spelas på svenskt teckenspråk för barn mellan 5 och 9 år och är ett led i Tyst Teaters hyllning till dövrörelsen som firar 150 år. Lärarhandledningsmaterialet hittar du här. På turné våren 2018.

KONSTNÄRLIGT TEAM
Regissör Mette Marqvardsen
Sagoberättare Amina Ouahid
Dramaturgiskt stöd Tora von Platen
Kostym Annika Sundqvist
Mask Eva Rizell

Bild Urban Jörén