Turkos sagobok

En magisk sagostund på teckenspråk för de yngre barnen!

Riksteaterns Tyst Teater inleder hyllandet av dövrörelsens 150 års jubileum med uppsättningen Turkos sagobok. En föreställning som genom tre välkända sagor berättar dövrörelsens viktiga historia.

– I sagans värld kan allting hända. Vi kan följa berättelserna i fantasin: flyga med drakar, prata med djuren, simma med sköldpaddor och besöka deras slott. Tidigare har vi suttit runt elden och berättat våra historier. Det var en naturlig del av våra liv. Låt oss ’kasta tekniken’ och ta tillbaka sagorna! säger Mette Marqvardsen, regissör.

Under sagostunden kommer barnen tas med på en resa genom de välkända sagorna Den underbara papegojan, Flickan med svavelstickorna och Prinsen med åsneöron. Genom sagorna får publiken lära sig mer om teckenspråkets guldålder på 1800-talet och tiden kring Milanokongressen då teckenspråk bannlystes i skolorna. Genom berättelserna lyfts även styrkan i att vara teckenspråkig, rätten att vara sig själv och den självklara rätten till ett starkt teckenspråk, rötter, identitet och kultur.

Turkos sagobok spelas på svenskt teckenspråk för barn mellan 4 och 9 år och är ett led i Tyst Teaters hyllning till dövrörelsen som firar 150 år. Lärarhandledningsmaterialet hittar du här. Spelas våren 2018. Sverigeturnén är nu avslutad. Spelas i Göteborg 13 maj samt på Dövas Dag september 2018. Fortfarande finns det möjlighet, för dig som är skolarrangör eller förening/organisation, att boka föreställningen. Maila Ylva Björklund, producent, för mer information.

KONSTNÄRLIGT TEAM
Regissör Mette Marqvardsen
Sagoberättare Amina Ouahid
Dramaturgiskt stöd Tora von Platen
Kostym Annika Sundqvist
Mask Eva Rizell

Bild Urban Jörén och Peter Zacsko