Gråtende hender

Den perfekta personen. Idén är viktig för att förstå tanken på den rena och fullkomliga människan – som var en del av nazistisk ideologi. Hur började det? Det finns många frågor. Svaren är inte enkla. Det viktigaste är att vi försöker förstå – och att vi frågar oss själva: kan det hända igen?

Hur levde döva personer i Hitlers Tyskland? Vad hände med döva och personer med funktionsvariationer före och under andra världskriget? Temat är omfattande och okänt för de flesta. Teater Manu har genom åren utvecklat ett omfattande arkiv av dokumentärt material och har genomfört intervjuer med överlevare från Förintelsen. Teater Manu har också fått inspiration från förintelsemuseet i Jerusalem, Oslo och Berlin.

Gråtende hender (på svenska: Gråtande händer) är en unik föreställning. De grymma övergreppen kan inte beskrivas i en traditionell teaterform, då verkligheten är för grym och grotesk. Gråtende hender är därför ingen vanlig teaterföreställning, ingen fiktiv historia. Gråtende hender berättar om något som verkligen har hänt, alla hemskheter och grymheter. I denna historia överträffar verkligheten varje persons föreställningsförmåga. Föreställningen baseras på sanna historier och händelser.

Hans föddes döv och växte upp i Berlin före krigsutbrottet 1939. Tillsammans med många andra döva gick han in i en avdelning av nazistiska stormtrupper och deltog i segerparaden när Hitler kom till makten 1933. I föreställningen följer vi Hans liv och öde, i den våldsamma övergången från att vara en sportintresserad ungdom till en som måste kämpa för att överleva.

Gertrud var också tysk och föddes i en rik familj. Hon studerade medicin och blev tidigt bekant med nazistiska rasteorier. Till sist blev hon direkt involverad i den systematiska marginaliseringen av döva

 

MEDVERKANDE
Eitan Zuckermann
Ronny Patrick Jacobsen
Ipek D. Mehlum
Kjersti Fjeldstad

KONSTNÄRLIGT TEAM
Manus och regi: Bentein Baardson
Scenograf och kostymdesign: Ingeborg Kvamme
Manus och språkkonsulent: Sølvi R. Zuckermann
Ljuddesign: Erik Hedin
Ljusdesign: Torkel Skjærven
Videodesign: Simon Valentine

Ett gästspel av Teater Manu.

Foto: Dag Jenssen
Trailer: Teater Manu