Hem

Ett samtida drama inspirerat av vittnesmål från döva människor på flykt

Paniken, bomberna, båtarna till havs – ingen kan förklara för dig vad som händer. Tänk om du kom undan, tänk om du lyckades ta dig över gränsen, om just du överlevde flykten – hur överlever du då i ett land där du inte kan göra dig förstådd? Vad händer då vi förlorar de som kan förstå oss?

Våra ord och gester är synonyma med dem vi är och våra minnen. Hur behåller vi vår identitet om vi inte kan berätta om oss själva, vår historia? Hur ser våra identiteter ut om vi aldrig haft ett språk från början? Och hur låter våra historier då vi ska berätta på vårt nya språk? Hem handlar om verkliga människor och deras berättelser.

Om öden som tystats, vars gripande historier aldrig tidigare har berättats.

Språk och kultur är en förutsättning för det fria ordet och en fortsatt existens av demokrati. I den här föreställningen möter vi döva personer som har lämnat sitt ursprungliga hemland på grund av krig och konflikter, språklig deprivation, kulturellt folkmord, övergivenhet och fördomar som gjort dem handlingsförlamade. Deras enda brott? De är döva. Deras mänskliga rättigheter sätts på spel när rätten till eget språk och kultur depriveras, vilket medför barriärer och barrikader för livet. Dag efter dag växer frustration inombords och en outhärdlig längtan efter ett nytt hem och framtidshopp som till sist tvingar dem att lämna allt. Under flykten möter de svårigheter och hinder längs riskfyllda flyktvägar och hårda gränskontroller.

MEDVERKANDE:
Amina OuahidAce Mahbaz och Vivian Cardinal

KONSTNÄRLIGT TEAM:
Regi: Mindy Drapsa
Manus: Maja Lidbrink
Scenografi: Debbie Z. Rennie
Kostymdesign: Christina Yalcin
Ljusdesign: Charlie Åström
Maskdesign: Catherine Dichy


Amina Ouahid, skådespelare
Ace Mahbaz, skådespelare
Vivian Cardinal, skådespelare
Mindy Drapsa, regi
Debbie Z. Rennie, scenografi
Christina Yalcin, kostymdesign
Charlie Åström, ljusdesign
Charlie Åström är verksam som ljussättare, scenograf, regissör och dramatiker med över tvåhundra teaterproduktioner i bagaget. Charlie har en masterexamen i regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst från Stockholms Dramatiska Högskola. Sedan 2004 är han konstnärlig ledare för frigruppen Studio Oscuro.
Catherine Dichy, maskdesign

Turnéplan och biljettinformation uppdatera här.

Bild Mikael Sundberg
Arrangörstrailer: Riksteaterns Ljus, Ljud och Bild