Europa

Belgien
Januari 1998 spelades Mirad – en pojke från Bosnien för WFD:s styrelse i Bryssel.

Danmark
Ett antal gästspel arrangerade av Danske Döves Landsförbund, bl.a. Inte jag – för döva öron i Köpenhamn 1997. Sommaren 1998 spelades Lilla Mahagonny och Mirad och hans mor i Nordiska Kulturdagarna för döva på Bornholm. Hösten 1999 gavs Mest om djur i Köpenhamn och även längre fram på dövskolan i Fredericia. I mars 2001 spelades Näktergalens kärlek i Ålborg. Los companeros framfördes i Köpenhamn 2004 och hösten 2007 spelades Odysséen och Jianus Magiska Cirkus i samma stad. Våren 2010 gästade Nattgäster Köpenhamn.

Finland
Tartuffe framfördes under Dövas Världskongress i Helsingfors år ?
ARBOS Teaterfestival avslutades i juni 2000 med ett seminarium på Dövföreningen i Helsingfors. Tyst Teater gav Rut och Trollkarlen från Oz. Åsneskinnet spelades där 2002 i Dövföreningens regi. 2010 avslutade Nattgäster sin turné med gästspel i Jyväskylä och Esbo i samarbete med Teater Totti.

Frankrike
September 1998 genomfördes en veckas gästspel i Paris, arrangerat av Tyst Teaters Franska motsvarighet IVT, International Visual Theatre. Shakespearian Hit Parade, Mirad – en pojke från Bosnien, Mirad och hans mor samt en föreläsning av Tom Fjordefalk. Spelplatser: Centre Culturel Suédois och världens första skola för döva, Institut Saint Jacques.
Sommaren 2005 presenterade Tyst Teater sin verksamhet vid den Internationella Kulturfestivalen för döva, Clin d’Oeil, i Reims. På samma festival spelade Tyst Teater show för fulla hus 2009.

Irland
Dublin 1997. Pan Pan Theatre Festival. Gästspel med Shakespearian Hit Parade och föreläsningar av Tom Fjordefalk.

Island
Flera gästspel i Reykjavik arrangerade av Islands Dövas Förening. Hösten 1997 Lilla Mahagonny, Shakespearian Hitparade och Mirad och hans mor. Sommaren 1998 en veckolång teaterworkshop på temat Teater på teckenspråk.

Sommaren 2006 medverkade Los companeros i Islands första Internationella Teaterfestival som arrangerades i anslutning till Dövas Nordiska Kulturdagar i Akureyri. Andra Interantionella Teaterfestivalen hölls 2009 och då medverkade Tyst Teater med föreställningen Dream Boys.

Italien
Gycklarens födelse fick sin premiär vid en Internationell Teaterfestival på teckenspråk i Foggia i maj 2003.

Litauen
Våren 1998 en Teaterfestival för handikappade i Vilnius. Mirad och hans mor.

Norge
Nära samarbete med Teater Manu i Oslo ända sedan starten. Ett flertal gästspel bl.a. med Inte jag – för döva öron i Haugesund 1997. Hösten 1998 genomfördes ett tiodagar långt gästspel till flera större städer med Mirad – en pojke från Bosnien och Mirad och hans mor. I april 2001 spelades Näktergalens kärlek i Oslo. Sommaren 2002 spelades Mest om djur inom ramen för Nordiska Kulturdagar för Döva i Ål och några år senare visades Natten är dagens mor vid Kulturdagarna i Tönsberg.

Den stora föreställningen Odysséen som producerades i samarbete med Teater Manu spelades tre gånger i Oslo hösten 2007. 2010 turnerade Teater Manu och Tyst Teaters samproduktion Nattgäster i hela Norge.

Den 2 oktober 2010 gästade Tyst Teaters föreställning Sag(o)likt sa Bröderna Grimm norska Molde. Norges Dövas Förbund hade sett föreställningen på Dövas Nordiska Kulturfestival 29 Juni-4 Juli 2010 i Stockholm och var eld och lågor. Jianu Iancu och Manne af Klintberg som båda medverkar i den omtyckta föreställningen var glada för inbjudan.

Makedonien
Riksteaterns Tyst Teater har tidigare varit i Skopje, i Makedonien, under hösten 2009, för att starta samarbetsprojektet ”The Sign is Loud” med CTC, Children´s Theatre Center. CTC hade bjudit in döva från Makedonien, Kosovo, Albanien och Bulgarien för seminarium och workshop med mål att etablera teaterverksamhet för döva i regionen.

Ca 20 personer var där och den 28 okt invigdes konferensen av Makedoniens socialminister och ordförande i Makedoniens Dövas Förbund. Sju TV-stationer och ett stort antal tidningar skrev om evenemanget. Josette Bushell Mingo, Tyst teaters konstnärliga ledare, ledde sedan en tvådagars workshop tillsammans med Tyst Teaters skådespelare Gunilla Vestin Wallin och Jianu Iancu. CTC arbetar med att få finansiering på projektet för 3 år framåt och Tyst Teater kommer fortsättningsvis vara involverade.
Rumänien
Shakespearian Hit Parade framfördes i flera städer vid ett gästspel 1996
Under maj 2006 genomfördes en turné med Gycklarens födelse och Sagor för de minsta till Craiova, Rimnicu Vilcea och Bukarest. Arrangör var Sveriges Ambassad. 2007 turnerade Jianu Iancu med Jianus magiska cirkus till ett flertal städer i Rumänien på initiativ av Rumäniens Dövas Riksförbund i samarbete med Tyst Teater.

Ryssland
Tiodagarsturné till Samara och Moskva i december 1997 med Inte jag – för döva öron.
I april 2003 medverkade Tyst Teater i Sveriges officiella festvecka i St Petersburg, med anledning av stadens 300-årsjubileum med sex föreställningar av Mest om djur. Arrangör var Svenska Institutet. 2009 gästade Sag(o)likt sa Bröderna Grimm Gavroche Festival i Moskva.

Serbien
En tiodagars turné till städerna Belgrad, Bor, Nis och Novi Pazar i juni 2003, arrangerad av Svenska Helsingforskommittén. Mest om djur för barnen och Gycklarens födelse för de vuxna.

Slovenien
Unga Tyst Teater deltog juni 2008 i ett EU-projekt för scenkonstintresserade döva ungdomar vid ett teaterläger som hölls i Ljubljana, Slovenien. Sju teaterintresserade ungdomar och två ledare tillbringade 8 intensiva dagar med workshops i Slovenien där även ungdomar från Slovenien, Kroatien och Montenegro deltog.

» Läs om resan till Slovenien i Unga Tyst Teaters vlogg
» Se bilder från Slovenien

Spanien
Medverkan i Teaterfestival på teckenspråk i Barcelona år 1991 med Bag Lady.
Gycklarens födelse deltog i VII International Biennal of Pantomime för the Deaf i Madrid 2004.
Los Compañeros gästspelade i Granada 2008 på inbjudan av Asociacion de sordos en Granada.

Storbritannien
Tyst Teater deltog i september 2008 på DA DA Fest i Liverpool. Dokumentärfilmen om Odysséen av Mansour Hosseini premiärvisades för publik och Josette Bushell Mingo, Gunilla Vestin Wallin och Sebastian Embacher berättade om arbetet med Odysséen – ett samarbete mellan Tyst Teater, Cirkus Cirkör och norska Teater Manu 2007.

DA DA Fest arrangerades för åttonde året i rad av North West Disability Arts Forum (NWDAF).

Tjeckien
Shakespearian Hit Parade spelades i Prag 1998 på Inbjudan av Österrikiska Kulturinstitutet.

Tyskland
Gycklarens födelse framfördes hos Dövföreningen i Hamburg.

Ungern
I oktober 2000 gästspelade Lilla Mahagonny i Budapest.

Österrike
Internationell teaterfestival för teckenspråk i Wien våren 2000, och därefter en veckas turné till Graz, Salzburg och Klagenfurt. Arrangör ARBOS. Lilla Mahagonny, Shakespearian Hit Parade och Mirad – en pojke från Bosnien.