Tyst Teater 45 årsjubileum

Den 27 maj firade Tyst Teater sitt jubileumsår på Södra Teatern med inbjudna gäster. Bland gästerna kom personer från frigruppen som bildade Tyst Teater år 1970.

Kvällens underhållning presenterades av värdarna Amina och Jamila. Bland annat utfrågades den nya generationen av utbildade skådespelare – Joakim Adeby Hagelin, Niklas Andersson och Rebecca Drammeh. Under kvällen hade vi även prisutdelning till den frigruppen som bildade Tyst Teater år 1970. IMG_0346 De fem prisen gick till personer från frigruppen som bildade Tyst Teater år 1970; Vineta Lyxell, Ingbritt Andersson, Gunilla Wågström Lundqvist, Ecke Olsson och Nils-Gunnar Adolfsson. Den sista personen i frigruppen, Tage Karlsson, har tyvärr gått bort. Tyst Teater vill minnas och tacka honom genom att göra något speciellt till hans minne i höst. TT ensemble 1970

Gunilla Wågström Lundqvist var en av dem som varit med från början. Hon var på platsen och mottog priset. Hon fick även ta emot pris och hålla tal för Nils-Gunnar Adolfsson som inte kunde komma.

IMG_0375

Gunilla Vestin Wallin tog emot priset för Vineta Lyxell som inte kunde komma. En videohälsning av Vineta visades på den stora bildskärmen där hon tackade hjärtligt för äran att få ta emot det fina priset.

IMG_0365 Ecke Olsson var Tyst Teaters första konstnärliga ledare. Han höll ett fint tal och mottog priset. Han vill vara tydlig med att det var den gemensamma viljan som bidrog till Tyst Teaters framgång ända fram till år 1977 då den blev en del av Riksteatern. Tiden med Tyst Teater var en fantastisk period i hans liv.

Vår första pjäs hette ”Att vara döv i Sverige”. Vi fick mängder av förfrågningar från främst dövföreningar och åkte runt och spelade i Sverige, Danmark och Finland. Nu kunde gruppen leva på sin teaterverksamhet. 1973 fick vi erbjudandet att representera Sverige i den Internationella Amatörteaterfestivalen i Monaco. Succe! Pjäsen slutar med att man bryter en osynlig barriär och går ut till publiken. I Monaco satt kungafamiljen på första parkett. Tage rusar då fram och kastar sej runt halsen på den sötaste prinsessan!” – Ecke Olsson

IMG_0389Stort tack till SDR för er gåva!
Stort tack till våra vänner som gav oss blommor!
Stort tack till er alla som kom och firade med oss!
Stort tack till er alla som skickade gratulationer och fina hälsningar till Tyst Teater!